Proč recepty na víkend? Je to prosté, vařím jen v sobotu a v neděli. Přes týden, od pondělí do pátku si chodíme pro obědy, do blízké školní jídelny. A taky proto, že brácha vařit neumí. Jak sám říká, "připálí i vodu". Vařím podle receptů, ale zase ne tak docela. Tak trochu si je, podle své chuti, upravuju. No, žádný Gordon Rensy či Polraich nejsu, ale dělám to rád a vaření mně baví. Ostatně, zkuste si to také.
 
 
Vepřové na víně
 

 1 kg  vepřového masa

 300   ml  dobrého červeného vína

 500  g cibule

 3  ks   bobkového listu

 1  lžice sádla

 1  lžíce mleté papriky - 

    můžete dát napůl s palivou

 1/2  lžičky kmínu 

 4  lžičky sádla

 1 svazek zelené petrželky

 
 
 
 
 
Americké kotlety.    
 

 500  g vepřové pečeně

  70 dkg  kečupu

  70 g  oleje

  50 g  polotučné hořčice

  50 g  česneku,voda na polívání,sůl  

 

 

 Debrecínské vepřové kotlety

  4 vepřové kotlety , 

   mletý  černý pepř, 

   30 g hladké mouky,  

   1 lžíce vepřového sádla, 

   1 menší cibule,  

   1 strouzek česneku, 

   1/4 lžičky mleté červené papriky, 

   1 lžíce rajského protlaku, 

   1 pár debrecinek, 

   2 sterilované okurky, sůl.

   Příprava:

    Kotlety na okrajích nařízneme, nakllepeme, osolíme a po obou               stranách obalíme v mouce. Potomna rozpáleném sádlepo obou stranách prudce opečeme a dáme na talíř. Ve výpeku osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme rozetřený česnek, mletý černý pepř, mletou sladkou papriku a rajský protlam. Přidáme debrecinky nakrájené na tenké nudličky a všechno chvíli dusíme. Vrátíme zpět opečené kotlety, přidáme tolik horké vodx, aby byly zakryté a dusíme doměka. Nakonec šťávu podle potřeby dochutáme.

 

Velikonoční jidáše 

1 kg polohrubé mouky

30 g droždí

250 ml (i více) vlažného mléka

120 g másla

100 g cukru

2 žloudky

sůl

1 vejce na potření

máslo na vymazání plechu (pečící papír)

tekutý med

 

Příprava:

 Z trochy mléka, mouky, lžičky cukru a droždí připravíme kvásek, která po vzejití přidáme do prosáte mouky s cukrem a špetkou soli, přidáme máslo a žloutky utřené do pěny, podle potřeby doplníme vlažným mlékem a vypracujeme hladké, nelepivé těsto a necháme kynout na teplém místě.

 Z těsta si nakrájíme kousky, zakulatíme, uděláme tenké válečky (asi jako ukazováček), asi 20 cm dlouhé a stáčíme do spirálek, což je typický tvar jidášů, nebo do esíček, uzlů, kuřátek, ...

 Klademe je na promaštěný plech nebo pečící papír, necháme ještě mírně vykynout, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě.

 Po upečení ještě potřeme mašlovačkou rozehřátým horkým medem. Kdo ho nerad, posype jidáše moučkovým cukrem. Z této várky je asi 40 - 50 ks. Samozřejmně záleží jen na vás, jak velké jidáše budete dělat.

Poznámka:

Recept je z Velikonoční kuchařky. Dnes jsem zkusil zadělat v pekárně a moc mile mě to překvapilo. Dal jsem do pekárny v tomto pořadí: vlažné mléko, změklé máslo (ne tekuté), žloutky, cukr, sůl, polohrubou mouku, rozdrobené droždí. Nastavil jsem program Těsto a při míchání jen doléval dalším mlékem podle potřeby. Těsto se hezky umíchalo do hladka, vykynulo tak, že skoro přetekto z pekárny a když jsem ho vyklopil na stůl, zůstala nádoba pekárny čistá - nic se nepřilepilo. Krásně se s těstem pracovalo a myslím, že u tohoto způsobu zadělávání zůstanu :)